Melody Of Taste - blog bez glutenu

  • Blog
    • Strona Główna
    • O Autorce
    • Kontakt
  • Przepisy bezglutenowe
  • Dieta bezglutenowa
    • Podstawy »
      • Poradnik dla początkujących
      • Jakie produkty zawierają gluten?
      • Co jeść w diecie bezglutenowej?
      • Czym zastąpić gluten?
  • E-booki
    • Pierwsze kroki na diecie bezglutenowej
    • Świąteczne przepisy bez glutenu i bez laktozy
  • Napisz do mnie
Jesteś w: Start › Przepisy bezglutenowe › Sałatka z makaronem, pesto, rukolą, suszonymi pomidorami i parmezanem

Sałatka z makaronem, pesto, rukolą, suszonymi pomidorami i parmezanem

Czerwiec 21, 2017 dodane przez Kasja Skomentuj

Gotowanie w taką pogodę to nie jest moje ulubione zajęcie. Stanie przy garach, kiedy za oknem słońce naparza i jest 30 stopni w cieniu to żadna przyjemność, nawet z wiatrakiem obok. W takie dni najchętniej robię dania niewymagające dużego zaangażowania, przy których spędzam w kuchni dosłownie kilka minut. Do takich dań należy właśnie sałatka makaronowa z bazyliowym pesto, podkręcona suszonymi pomidorami i rukolą. 

Makaron na zimno

Do sałatki możesz użyć pesto własnej roboty lub kupnego. Wiadomo, że takie zrobione w domu smakuje lepiej, ale kupne, które ma naturalne składniki w niczym nie zaszkodzi 🙂

Najlepiej użyć pomidorów suszonych w zalewie/oleju, a nie takich na tacce – oszczędzisz czas potrzebny na namoczenie pomidorów, żeby zmiękły. Takie pomidory z zalewy nadają się od razu do spożycia.

Parmezan możesz zastąpić grana padano lub innym twardym serem.

Drukuj
Sałatka z makaronem, pesto, rukolą, suszonymi pomidorami i parmezanem
Porcje: 5
 
Składniki
  • 500 gram makaronu bg
  • 1 opakowanie rukoli
  • 280 gram suszonych pomidorów
  • 1 słoiczek bazyliowego pesto
  • ok. 50-70 gram parmezanu
  • kilka kropli soku ze świeżej pomarańczy
Przepis krok po kroku
  1. Makaron ugotuj wg przepisu na opakowaniu, ostudź.
  2. Rukolę opłucz i porządnie osusz.
  3. Suszone pomidory pokrój w paski albo w kostkę.
  4. Do dużej miski wrzuć przestudzony makaron, wymieszaj go z pesto i parmezanem.
  5. Następnie dodaj suszone pomidory, rukolę i skrop lekko sokiem z pomarańczy. Smacznego!
3.5.3226

Makaron na zimno

Opublikowano w: Przepisy bezglutenowe

« Wegański gulasz soczewicowo-fasolowy

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Oceń przepis:  

Hej!

Mam na imię Kasia i od jakiegoś czasu jestem na diecie bezglutenowej. Z racji tego, że uwielbiam gotować i, nie chwaląc się, robię to smacznie, postawiłam założyć bloga z bezglutenowymi poradami i przepisami. Więcej...

  • Facebook
  • Google+
  • Instagram
  • RSS
  • Twitter
"Darmowy ebook "pierwsze kroki na diecie bezglutenowej"

Szukaj na blogu

Lubisz to?

Melody Of Taste

Bezglutenowa poczta

Zapisz się na mój bezglutenowy newsletter, a otrzymasz bezpłatny e-book "Pierwsze kroki na diecie bezglutenowej" oraz dostęp do ekskluzywnych materiałów dla stałych czytelników!

UWAGA! Nie rozsyłam spamu i niechcianych ofert - tylko smaczne przepisy i przydatne artykuły!

Copyright © 2018 Melody of Taste · Foodie Theme on Genesis Framework